• Splošno prepričanje med uporabniki lesnih pelet je ta, da se kakovost pelet meri v barvi in da so beli najboljši.

    Pred vsakim nakupom vam svetujemo, da pelete za ogrevanje preizkusite. Pa ne le eno vrečo, ampak jih kurite vsaj dva tedna. Takrat se bodo namreč pokazale pozitivne in negativne lastnosti posameznih pelet. V Sloveniji se je pojavilo večje število proizvajalcev, ki se kitijo z naslovom najboljšega proizvajalca pelet, vendar je resnica precej daleč od tega. Analize, ki so napisane na vrečah so velikokrat zavajajoče.

    V ponudbi so najrazličnejše vrste peletov, ki se razlikujejo tako po dimenzijah kot tudi po kakovosti in vrsti surovine, iz katere so izdelani. A zagotovo je najpomembnejše merilo za uporabnika vsebnost pepela. Razpon je lahko zelo velik, zato je pozornost pri izbiri primernih peletov za vašo peč nujen predpogoj za zadovoljstvo. Tudi tukaj so se razvili različni standardi. V Sloveniji (in tudi naši okolici) porabimo največ peletov, ki izpolnjujejo standarde ENplus A1 ali ENplus A2. Na trgu najdete tudi pelete standarda EN B, ki za kurjenje v veliki večini domačih peči niso primerni.

    Nekateri peleti vsebujejo lubje in prst, zaradi česar se v gorilniku tvori žlindra, ki vam lahko gorilnik poškoduje. Sploh če ga ne čistite redno. Nekateri peleti so nekompaktni, se drobijo in vsebujejo polno prahu. Obstaja velika nevarnost, da vam bo prah, ki se nabere okoli osovine polža, le tega zablokiral. Mogoče ne podajalnega polža, tistega v gorilniku pa sigurno.

    In kako boste vedeli da so peleti res kvalitetni in pravi za vašo peč? Kot že rečeno z dvotedensko poskusno uporabo, medtem ko njihovo kompaktno trdnost in dovzetnost na vlago lahko preverite tako, da jih potopite v kozarec z vodo za 5 minut in če v tem času povsem ne razpadejo in kolikor toliko obdržijo svojo obliko, potem bodo kar pravi. Nekvalitetni in neprimerni se namreč napihnejo in razpadejo v dveh minutah, preverjeno. Glede vsebnosti prahu pa vam priporočamo, da vrečo obrnete na hrbtno stran in to vizualno preverite. Ko boste tako preverili več vrst prelet boste kaj hitro ugotovili, kateri vsebujejo več prahu in kateri manj.

    In za konec še: NE NASEDAJTE OBLJUBAM IN HVALISANJU, KVALITETO PREVERITE SAMI!

Call Now Button