• Zakaj imam veliko količino pepela?

  Pri dobavitelju lesnih pelet zahtevajte podatek o deležu pepela pri peletih, ki jih želite kupiti. Višji kot je odstotek, več bo pepela boste dobili in pogosteje boste primorani čistiti vaš kotel. Peleti višje kakovosti (peleti s certifikatom ENplus imajo v razredu A1 do 0,7%  in v razredu A2 do 1,2% pepela) imajo  nižji odstotek pepela, in z uporabo le teh  bo posledično manj vzdrževanja.

  Odličen način pri izbiri pelet je tudi, da za mnenje povprašajte vaše sosede, znance, ki uporabljajo pelete in vam pri tem razložijo zakaj uporabljajo določeno vrsto. Pri nakupu cenejših pelet z nižjo kurilno močjo in večjo vsebnostjo pepela ne smete pričakovati enakih rezultatov kot peletih višje kakovosti.

  index

  Naj uporabljam pelete iz trdega ali mehkega lesa?

  Pri drveh velja pravilo uporabe trdega lesa v  kotlu ali kaminu, saj trdi les zagotavlja daljše gorenje v primerjavi z lesom iglavcev zaradi razlik gostote lesa. Pri peletih gostota lesa ne igra nobene vloge saj so peleti iz različnih vrst lesa narejeni z enako gostoto. Zaradi višjega odstotka vsebnosti smole v mehkem lesu,  peleti iz mehkega lesa  v primerjavi s peleti iz trdega lesa pri enaki količini proizvedejo več toplote. Zato so peleti iz mehkega lesa običajno bolj priljubljeni med lastniki  kotlov in kaminov na pelete.

  Zakaj je plamen v kotlu oz. kaminu tako šibek?

  Če je vaš plamen je šibek ali “len”, ne dosega raven toplote, ki bi jo morali dobiti. Za začetku vklopa peči je šibek plamen normalen pojav, v kolikor plamen ostaja šibek tudi pri polnem delovanju, je peč potrebno ugasniti  in odpraviti vzroke takega delovanja. Najpogostejši vzrok takega delovanja je  neočiščen oz.  zanemarjen kotel ali kamin.

  IMG_9637

  Ali moram storiti kaj posebnega, ko sem izklopil svoj kamin čez poletje?

  Kamin oz. kotel je potrebno znotraj očistiti Pri kaminu začnite s čiščenjem stekla  z zato namenjenim čistilom in mehko krpo, kot ste to počeli skozi ogrevalno sezono. NE uporabljajte čistilnega bencina, ki vsebuje amoniak, saj lahko poškoduje steklo. Počistite celotno kurišče in s pri tem pomagajte s sesalcem za pepel. Ne uporabljajte gospodinjskega sesalca saj lahko trdi delci v pepelu trajno poškodujejo vaš sesalec.

  images

Call Now Button