• GIBANJE CEN LESNIH PELET V SLOVENIJI:

  Gozdarski inštitut Slovenije od leta 2011 redno spremlja gibanje cen lesnih goriv na slovenskem trgu. Analizo opravlja dvakrat letno, na začetku in po koncu kurilne sezone.

  Slide1

  Cene pelet so se v prvi polovici leta 2015 znižale za pet odstotkov v primerjavi z drugo polovico leta 2014, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za tri odstotke. Trenutno bomo za tono pelet pakiranih v 15 kg vreče v povprečju odšteli 255 €. V primeru, da pelete kupimo v razsutem stanju ali v tako imenovanih »Big-Bag« vrečah lahko privarčujemo do 23 oz. 17 evrov. Najcenejši so običajno peleti neposredno pri proizvajalcu, medtem ko so lahko pri distributerjih do 14 odstotkov dražji.

  Slide2

  Najcenejša oblika lesnih goriv na trgu so še vedno lesni sekanci. Cene se razlikujejo glede na vlažnost in prevladujočo frakcijo delcev; zaradi višjih stroškov proizvodnje so praviloma sekanci z nižjo vsebnostjo vode in manjšimi delci dražji. Za najbolj prodajano obliko sekancev t.j. vlažnosti okoli 30 % in velikostjo delcev okoli 36 mm bomo trenutno odšteli 70 evrov za tono, kar je za približno 12 odstotkov manj kot v drugi polovici leta 2014.

  Cena drv, vlažnosti okoli 20 % in dolžine med 25 in 50 cm, se je v primerjavi z obdobjem pred kurilno sezono 2014/2015 v povprečju povišala za dobrih pet odstotkov in bi trenutno za tono odšteli 140 evrov. Cena svežih drv ali z vlažnostjo nad 30 % pa je v povprečju za devet odstotkov nižja.

  Nekaj več kot dvoodstotno povečanje cen smo zaznali tudi v primeru briketov; za tono briketov pakiranih v PVC embalažo po 10 kg bomo trenutno odšteli v povprečju 220 evrov.

  Cena kurilnega olja se je v prvi polovici leta 2015 gibala okoli 89 €/MWh, kar pomeni, da so sekanci kot najcenejši med lesnimi energenti za kar 77 odstotkov cenejši, peleti kot najdražja oblika lesne biomase pa 39 odstotkov cenejši (54 €/MWh). Največjo razliko med ceno pelet in kurilnega olja smo zabeležili v drugi polovici leta 2012, ko so bili peleti za skorja 50 % cenejši glede na ceno kurilnega olja, trenutno pa je zaznaven trend zmanjševanja razlike, predvsem zaradi padajočih cen kurilnega olja.

  Vir: S4Q.si Slide3 Slide4

Call Now Button