• Dinamika cen pri peletih je nekoliko drugačna kot pri ostalih energentih, na primer kurilnem olju. Razlog za to je v tem, da se peleti skoraj izključno uporabljajo za ogrevanje, torej se 90% porabe odvije v zimskih mesecih med novembrom in marcem. Po drugi strani je cena kurilnega olja odvisna predvsem od cene nafte na svetovnih trgih, ki pa je odvisna od mnogih dejavnikov, kurilna sezona pa ima na njo izredno nizek vpliv (vir: https://orijin-ent.com/kdaj-kupiti-lesne-pelete/).

    Da bi razumeli gibanje cene peletov, moramo razumeti dinamiko proizvodnje in porabe peletov. Investicija v obrat za proizvodnjo peletov je ogromna in večina peletarnic obratuje skozi celo leto, pogosto tudi v treh izmenah. Po drugi strani se vsa poraba peletov odvije v zimskih mesecih, kar pomeni, da večina kupcev začne pelete kupovati v mesecu oktobru, nato pa se povpraševanje nekje v mesecu februarju ustavi. Ker je investicija v tovarno tako velika, proizvajalci ne morejo enostavno zapreti proizvodnje v poletnih mesecih, kar pomeni, da je potrebno presežne pelete skladiščiti. To seveda predstavlja tako stroške skladiščenja (ki so pri peletih zaradi velikega volumna in nizke vrednosti izredno visoki) in stroške financiranja zalog.

    Ravno zato lahko pogosto v pomladanskih in poletnih mesecih pogosto vidimo ponudbe za nakup pelet po akcijskih cenah. Te so lahko tudi do 20% in več nižje od cen v visoki sezoni, torej novembra, decembra in januarja. Take cene proizvajalci in trgovci ponudijo, ker želijo kupce spodbuditi k zgodnjemu nakupu in se s tem izogniti stroškom skladiščenja. Prav tako lahko denar, ki ga prejmejo od kupcev, vložijo naprej v nakup surovin, ki so prav tako v poletih mesecih cenejše. S tem si zagotovijo zalogo cenejših surovin za zimske mesece.

    Rezultat iskanja slik za gibanje cene pelet

    Vir: http://www.depi.de/media/filebase/files/infothek/images/Preisvorteil_Pellets_Oel.jpg

    Kdaj torej kupiti pelete? Če imate na voljo prostor za spravilo peletov, ki mora biti predvsem suh, je pelete najbolje kupiti v mesecu maju ali juniju. V teh mesecih imajo trgovci prav tako manj dela, zato bodo bolj prilagodljivi glede dostave in ostalih storitev. Če prostora ali denarja za zgodnji nakup peletov preprosto nimate, poskusite svoje nakupe načrtovati tako, da se izognete nakupov v mesecu decembru in januarju. V teh mesecih cene poskočijo, povpraševanje je mnogo večje od ponudbe in mnogi ponudniki ne morejo zagotoviti zadostnih zalog, zato med drugim tudi tvegate, da boste ostali na hladnem ali pa boste prisiljeni kupiti pelete nizke kvalitete za izredno visoko ceno.

Call Now Button